fredag 12. desember 2008

SANKTA LUCIA

I dag troppet vi opp i barnehagen en time tidligere enn vanlig for å feire Sankta Lucia. Barna hadde på forhånd fått velge om de ville være Lucia, terne, stjernegutt, pepperkakemann eller nisse. Og det er jo ikke et lett valg, så minstemann vinglet litt mellom stjernegutt og pepperkakemann før han landet på stjernegutt. Og da han fikk på seg "skjortelen", stjernehatten og stjernen i hånden var han en kjempeflott stjernegutt- klar for Lucia -prosesjon.
Og det var en utrolig søt prosesjon som kom inn i det mørke rommet hvor foreldrene satt og venter, mens de sang
Svart senker natten seg
i stall og stuer
Solen har gått sin vei
Skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
stiger med tente lys
Sankta Lucia Sankta Lucia.

Og barna var kjempeflinke - de hadde øvd inn fem forskjellige sanger. I og med at vi har en svensk styrer i barnehagen sang de blandt annet "Staffan Stalledreng".
Staffan var en stalledreng.
Vi takker nå så gjerne.
Han vannet sine foler fem
alt for den lyse stjernen.
Ingen lysning synes enn,
stjernene på himmelen
de blinker.
Lucia var jo en katolsk helgen som led martyrdøden 13. desember. Det sies at da hun ble drept så var det en liten stallegutt som så drapet. Da ble også han drept. Så det er egentlig både Lucia og denne stalledrengen vi minnes når prosesjonen går (fra wikipedia).

Carl Larssons Lucia-bilde

Etter sangen ble det servert Lussekatter som barna hadde vært med å bake. Så det var en veldig koselig feiring.

I morgen, på selve Lucia dagen får jeg se om jeg rekker å bake litt Lussekatter selv. Og kanskje får vi med oss svensk tv's morgensending av Lucia-feiringen. Har hørt at det skal være veldig stemningsfullt. Kanskje noen av dere har sett det før?

1 kommentar:

Belin sa...

Takk for hyggelig hilsen inne på bloggen min! Det setter jeg stor pris på. Fersk som jeg er i denne bloggerverdenen! Men det er veldig gøy! Linker deg også, for her kommer jeg tilbake igjen. Veldig fin blogg! :-)

Klem Linda

Related Posts with Thumbnails